13ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

   Μέχρι και το σχολικό έτος 2013-14 το 13ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης στεγαζόταν σε νεοκλασικό οικοδόμημα στην οδό Εγνατίας 132. Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο το οποίο συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της παιδείας στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Μετά την πυρκαγιά τον Αύγουστο του 1890 που κατέστρεψε τα σημαντικότερα ιδρύματα του Ελληνισμού της Θεσσαλονίκης, η Ελληνικής Ορθόδοξη Κοινότητα αποφάσισε την αγορά οικοπέδου του Νικολάου Μαυρουδή στην οδό Εγνατία κοντά στην εκκλησία της Παναγούδας με σκοπό την ανέγερση Γυμνασίου. Καθώς τα οικονομικά της Κοινότητας ήταν πενιχρά, αποφάσισε να προκαλέσει τους μεγάθυμους και φιλάνθρωπους ομογενείς, ώστε να συγκεντρωθούν τα χρήματα. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε ο τραπεζίτης, πολιτικός και εθνικός ευεργέτης Ανδρέας Συγγρός με δωρεά του οποίου καλύφθηκε το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης για την αγορά του οικοπέδου και την ανέγερση του κτιρίου που έφθασε τελικά στο ποσό των 2.369,67 οθωμανικών λιρών.

   Οικοδομήθηκε το 1892 βασισμένο στα αρχικά σχέδια που εκπόνησε ο σπουδαίος Γερμανός αρχιτέκτονας Έρνστ Τσίλλερ και θεωρείται το «δίδυμο» του οικοδομήματος στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στην οδό Προξένου Κορομηλά.  Νέα σχέδια έγιναν από το μαθητή του Τσίλλερ, τον αρχιτέκτονα Π. Καμπανάκη που στην πορεία όμως απορρίφθηκαν λόγω του μεγάλου κόστους κατασκευής και αναλαμβάνει να συντάξει νέα σχέδια ο αρχιτέκτονας Κ. Κοκκινάκης. Αυτά προέβλεπαν οίκημα με ημιυπόγειο, ισόγειο και έναν όροφο, 12 αίθουσες διδασκαλίας και αρκετούς βοηθητικούς χώρους. Ο θεμέλιος λίθος τίθεται το Σεπτέμβριο του 1892, οι εργασίες προχώρησαν με γοργούς ρυθμούς και μέσα σε ένα χρόνο το κτήριο παραδόθηκε.

   Το σχολικό έτος 1893-1894 λειτούργησε για πρώτη φορά το «Ελληνικόν Γυμνάσιον» στο οποίο φοιτούσαν τα αγόρια της Ελληνικής Κοινότητας της πόλης. Από την ημέρα αυτή και μέχρι σήμερα, το διδακτήριο, μεγαλόπρεπο και επιβλητικό, κοσμεί το κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην Εγνατία οδό, αριθμός 346 τότε που κτίσθηκε και 132 σήμερα.

   Το οικοδόμημα αυτό, ένα πραγματικό κόσμημα  για την πόλη μας, φιλοξένησε από τότε, με εξαίρεση τις ταραγμένες περιόδους του πολέμου, πολλά σχολεία, όπως την Οικοκυρική Σχολή, το Οικονομικό Γυμνάσιο, το Στ' Λύκειο Θηλέων, ένα παράρτημα του Ε΄ Γυμνασίου Θηλέων Θεσσαλονίκης και το 25ο Γυμνάσιο και Λύκειο. Σ' αυτό το ιστορικό κτήριο, επισκευασμένο με πολλή προσοχή, ώστε εξωτερικά να έχει την αρχική του όψη, ενώ εσωτερικά να είναι λειτουργικό, στεγάστηκε το 13ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης από το 2002 εώς το 2014. 

 

 

Λίγα λόγια για την ιστορία του σημερινού κτιρίου

 

   Το σχολείο μας εγκαινιάστηκε το 1961 από τον υπουργό παιδείας Γεώργιο Βογιατζή και αρχικά λειτούργησε ως 5ο Γυμνάσιο Θηλέων. Το 1976 μετονομάστηκε σε 17ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και το 2004 συγχωνεύτηκε με το 13ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης.

 

 

 

Στοιχεια Επικοινωνιας

13ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Χριστοπούλου 6, 54635 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο/φαξ : 2310 262721

email : mail@13gym-thess.thess.sch.gr


Copyright © 2016. 13ο Γυμνάσιο  Θεσσαλονίκης  All Rights Reserved - Φιλοξενία Σελίδας: Π.Σ.Δ.